2011. október 31., hétfő

5. hét

2011 október 31. Hétfő

Fekvőtámasz falnál 2x10  (bemelegítés)
Fekvőtámasz előredőlve 2x15

Térd felhúzás 2x10  (bemelegítés)
Térdemelés fekvésben 2x15

2011 november 2. Szerda

Függőleges húzás 2x10  (bemelegítés)
Vízszintes húzás 2x15

Guggolás gyertyaállásban 2x10  (bemelegítés)
Bicska guggolás 2x15

2011 november 4. Péntek

Fejenállás 1 perc  (bemelegítés)
Varjútartás 30 mp

Rövid híd 2x10  (bemelegítés)
Egyenes híd 2x15

A vízszintes húzás meglepően nehéz, így ezzel biztos, hogy több mint egy hónapig elleszek, már csak azért is, mert egyenlőre nem tudok sehol húzódzkodni. A konditermet felújítják így oda nem tudok menni, de ha kész lesz, akkor jöhet a 3. szint. ;)

2011. október 24., hétfő

4. hét

Az utolsó hét az első szinten.

2011.október 24. Hétfő

Fekvőtámasz falnál 3x50 (bemelegítés)
Térd felhúzás 3x40

2011.október 26. Szerda

Függőleges húzás 3x40 (bemelegítés)
Guggolás gyertyaállásban 3x50

2011.október 28. Péntek

Fejenállás 30 mp (bemelegítés)
Fejenállás 2 perc

Rövid híd 3x50

Ezzel befejeztem az első hónapot, ami még csak egy gyenge bemelegítésnek felelt meg, de valahol el kell kezdeni. :) Várom már a hétfőt, hogy kezdhessem a 2. szintet.
Ezalatt az 1 hónap alatt nagyon sokat próbálkoztam a kézenállással és rengeteget fejlődött az egyensúlyérzékem. Tudom, nem lenne szabad az 1. szinten kézen állni, de szeretnék valami kihívást is már az elején. Megint a türelmetlenség.... :D

2011. október 17., hétfő

3. hét

2011 október 17. Hétfő

Fekvőtámasz falnál 2x10 (bemelegítés)
Fekvőtámasz falnál 2x40

Térd felhúzás 2x10 (bemelegítés)
Térd felhúzás 2x30

2011 október 19. Szerda

Függőleges húzás 2x10 (bemelegítés)
Függőleges húzás 2x30

Guggolás gyertyaállásban 2x10 (bemelegítés)
Guggolás gyertyaállásban 2x40

2011 október 21. Péntek

Fejenállás 30 mp (bemelegítés)
Fejenállás 1,5 perc

Rövid híd 2x10 (bemelegítés)
Rövid híd 2x40

2011. október 10., hétfő

2. hét

2011 október 10. Hétfő

Fekvőtámasz falnál 2x10 (bemelegítés)
Fekvőtámasz falnál 2x20

Térd felhúzás 2x10 (bemelegítés)
Térd felhúzás 2x20

2011 október 12. Szerda

Függőleges húzás 2x10 (bemelegítés)
Függőleges húzás 2x15

Guggolás gyertyaállásban 2x10 (bemelegítés)
Guggolás gyertyaállásban 2x20

2011 október 14. Péntek

Fejenállás 30 mp (bemelegítés)
Fejenállás 1 perc

Rövid híd 1x10 (bemelegítés)
Rövid híd 2x20

2011. október 3., hétfő

1. hét

Mivel ezek a gyakorlatok még nagyon könnyűek nekem, ezért több ismétlést csinálok belőle, mint amit a kezdő szinten ír Wade. Megint a türelmetlenség... :D

2011 október 3. Hétfő

Fekvőtámasz falnál 2x10 (bemelegítés)
Fekvőtámasz falnál 2x20

Térd felhúzás 2x10 (bemelegítés)
Térd felhúzás 1x20


2011 október 5. Szerda

Függőleges húzás 2x10 (bemelegítés)
Függőleges húzás 2x15

Guggolás gyertyaállásban 2x10 (bemelegítés)
Guggolás gyertyaállásban 2x20

2011 október 7. Péntek

Fejenállás 30 mp (bemelegítés)
Fejenállás 1 perc

Rövid híd 1x10 (bemelegítés)
Rövid híd 2x20

Kezdődik az edzés

Kiolvastam a könyvet, olyan motiváció van bennem, mint még soha.
Alig várom hogy elkezdjem az edzést...

A könyv 6 gyakorlatra bontja le az edzést, ez a 6 gyakorlat az összes izmot hatékonyan edzi:
- fekvőtámasz
- lábemelés
- húzódzkodás
- guggolás
- fekvőtámasz kézenállásban
- híd

Minden gyakorlatot 10 lépésre oszt fel, az első lépést bárki meg tudja csinálni annyira egyszerű, és szépen lassan elvezet a 10. lépésre ami már-már emberfeletti nehézségűnek tűnhet, de kitartó edzéssel bármit elérhetünk.

Nem örültem mikor azt olvastam, hogy mindenkinek az 1. lépéssel kell kezdeni, még annak is aki erősebb az átlagnál. Elég türelmetlen vagyok, rögtön kezdeném a 3.-4. lépéssel, mert bírnám, de ettől óva int Wade. Időt kell hagyni, hogy megerősödjenek az izületek, így kezdem az elejétől...
A türelmetlenségemet mégsem sikerült teljesen legyőzni. A kezdőknek két gyakorlatot ki kell hagyni egy ideig, ami a fekvőtámasz kézenállva, és a híd. Ezeket azért nem szabad csinálni először, mert még nem elég erősek az izmok és az ízületek, hogy elbírják a saját testsúlyunkat. Ha a többi 4 gyakorlatban elhagytuk a 6. lépést akkor kell csak elkezdeni a másik kettőt, de én a konditermes múltam miatt könnyedén megbírkózom a saját testsúlyommal, így megengedem magamnak, hogy elejétől csináljam ezt a két gyakorlatot is, bár ez lehet helytelen hozzáállás. Ebből adódóan nem a kezdő edzéstervet csinálom, hanem a következőt, melyet "Jó magaviselet"-nek nevez a szerző.

2011. október 2., vasárnap

Edzés a konditeremben

A könyv írója, Paul "Coach" Wade 19 évet töltött börtönben, és ott rájött, hogy az életben maradáshoz keménynek kell lenni. Évek alatt annyira megerősödött és profivá vált a saját testsúllyal való edzésben, hogy hozzá jártak az újoncok edzeni, ezért kapta a "Coach" vagyis "Edző" becenevet. Évek múltán összegyűjtötte addigi tapasztalatait és összeállította a szerinte legjobb edzéstervet és könybe foglalta. Ez a Fegyencedzés.
Nagy reményeket fűzök ehhez az edzésmódszerhez, és bízom Wade-ben.
Bár nem szeretek olvasni, de ezt a könyvet úgy olvastam mintha az életem múlna rajta. Ahogy haladtam előre benne egyre idiótábbnak éreztem magam, hogy bedőltem én is annak a sok maszlagnak amit a médián keresztül évtizedek alatt az emberekbe sulykoltak. Konditermek, kondigépek, súlyzók, táplálékkiegészítők... Ezek mind a pénzről szólnak, és nem az edzésről. Amiket Wade a könyvében leírt, azokat tapasztalataimmal alá tudom én is támasztani. A konditermes edzés nem hatékony, rengeteg energiát felemészt és ahhoz képest szinte semmi eredményt nem ad vissza szerek nélkül, szerekkel pedig csak a látvány lesz bíztató. Hiába emelgetek nagyobb súlyokat mint azok akik soha nem edzettek, egy dolgos parasztember bármikor lealázna nehezebb tárgyak cipelésében, mert míg én csak a súlyokat emeltem, addig ő fákat, asztalokat és egyéb az élethez szükséges tárgyakat emelgetett. Biztos ti is hallottátok már azt a gyenge dumát, hogy "Nincs rajta fogás!". Ezt csak mi, konditermesek mondjuk mikor azt látjuk, hogy kondiba nem járó egyszerű emberek nagyobb tárgyakat elvisznek mint mi. Sokat gondolkoztam ezen, és arra jutottam, hogy a konditerem inkább csak látványizomzatra megy, és ebben a könyv írója is megerősített.

A másik nagyon nagy hátránya a kondis edzésnek, amit sajnos én is tapasztaltam az, hogy tönkre teszi az izületeket, és bizonyos izomcsoportokat. Fáj a könyökem, fáj a vállam... Mi lett volna akkor, ha rendszeresen és keményen edzem végig ezt a 7 évet? Belegondolni is rossz. Amikor ehhez a részhez értem a könyvben nagyon haragudtam magamra, hogy tönkretettem a saját testem, de szerencsére hamar megnyugodtam, ugyanis Wade azt is elmondta, hogy ebben a stádiumban még visszafordítható a károsodás, és újra megerősíthetőek az izületek és helyzehozhatók az izomsérülések. Ekkor fogadtam meg, hogy többé nem fogok konditeremben edzeni, csak a saját testsúllyal való edzést csinálom.

Fiúk, lányok dobjátok el a súlyzót, amíg még nem késő!!!

A változás

Tovább folytattam az edzést a konditeremben nagy elszántsággal, de egy nagy változás következett az életemben.

2011 szeptember 15. - a fordulópont...

Ezen a napon a legjobb barátnőm ajánlott nekem egy könyvet, melynek címe: Fegyencedzés.

Bemutatta nekem pár szóval, és elmondta, hogy saját testsúllyal való edzéseket tartalmaz, nekem ennyi elég is volt, nagyon érdekelt ez a könyv.
Köszönöm még egyszer!!! :D

2011. október 1., szombat

A kezdet...

Mindig is nagyon vékony testalkatú voltam, majd amikor ezt meguntam és lehetőségem volt rá, 14 éves koromban elkezdtem konditeremben edzeni. A kezdeti lelkesedés után nagyon rendszertelenné váltak az edzéseim, mert nem fejlődtem úgy, mint ahogy szerettem volna, de 2 hónapnál többet soha nem hagytam ki, és igyekeztem erőt venni magamon, és akkor is edzettem mikor nem volt kedvem. Jelenleg 22 éves vagyok, 7 év rendszertelen edzés után 65 kiló vagyok, ami lássuk be elég kevés. Ennyi év munka, ennyi belefektetett energia gyümölcse csak ennyi... Jó, azért sokkal több erőm van mint egy hétköznapi, súlyzót soha nem látott embernek, de ennyi idő után erősebbnek kéne lennem. Akárhol megyek, mindenhol azt látom, hogy 16-17 éves fiatalok 70-80 kilósan, sokkal izmosabbak mint én. Persze ez mind a drága táplálékkiegészítőknek köszönhető, aminek inkább csak látszatja van mint gyakorlati haszna.
Tanácstalanul, reménytelenül továbbra is emelgettem a súlyzókat azt remélve, hogy ha majd lesz pénzem, akkor én is veszek táplálékkiegészítőt, és végre eredménye is lesz a sok edzésnek...